Senarai Misil ATM / List of MAF Missile..


       Royal Malaysian Navy        Royal Malaysian Air Force      Malaysian Army

SENARAI PELURU BERPANDU / BOM / ROKET DAN SENJATA YANG DIMILIKI OLEH ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (ATM)- W.O.M.M.S. Intelligence

LIST OF MISSILE / BOMB / ROCKET AND WEAPONS OF MALAYSIAN ARMED FORCES (MAF) - W.O.M.M.S. Intelligence

ATM / MAF


[ Maklumat peluru berpandu pelbagai peranan , bom , roket dan persenjataan dari pelbagai sumber , diyakini tepat dan sahih , In-sha Allah ]


1. Peluru berpandu udara-ke-udara (air-to-air) / air-to-air missile
  • AIM-120C5 AMRAAM ( Range : 105 km )
  • AIM-9 SIDEWINDER ( Range : 30+ km )
  • AIM-9X SIDEWINDER ( Range : 34+ km )
  • AIM-7 SPARROW ( Range : 32 - 45 km )
  • Vympel R-77 RVV-AE (AA-12 ADDER) ( Range : up to 80 - 160 km )
  • Vympel R-73E (AA-11 ARCHER) (Range : up to 20 km )
  • Vympel R-27ER1/ET (AA-10 ALAMO) ( Range : up to 130 km  )

                                   AIM-120C AMRAAM                    Vympel R-77 AMRAAMski 

                     AIM-9X Sidewinder                                       R-27ER1 (AA-10 Alamo)  


2.Peluru berpandu udara-ke-permukaan / air-to-surface missile (kegunaan serangan permukaan dan anti kapal / land attack and anti ship,maritime used )
  • Boeing AGM - 65 MAVERICK ( Range : up to 22 km )
  • Boeing AGM - 84 HARPOON ( Range : up to 90 km )
  • MBDA Sea Skua ( Range : up to 25 km )
  • Kh-29 TE / Kh-29 L (AS-14 KEDGE) ( Range : 10-30 km )
  • Kh-31P / Kh-31A (AS-17 KRYPTON) ( Range : 50-110 km )
  • Kh-59 ME (AS-13 KINGBOLT) ( Range : 115 km + )
  • Raytheon GBU-12 PAVEWAY II ( Range : up to 15 km )

  Kh-59ME TV-guided long-range cruise missile  

 GBU - 12 Paveway II  500lb laser-guided bomb 

    K-31P supersonic anti-ship missile  ,  sea   
skimming cruise anti-radiation missile (ARM)
 MBDA Sea Skua anti-ship missile 

3.Bom / Bomb 
  • KAB - 500KR
  • KAB - 1500KR
  • CBU - 100 Cluster Bomb
  CBU series cluster bomb  

4.Peluru berpandu permukaan-ke-udara / surface-to-air missile (SAM)
  • Anza Mk II MANPADS ( Range : 400 m - 5000 m )
  • 9K38 Igla MANPADS / with twin-DJIGIT launcher ( Range : 5300 m )
  • Fei Nu FN - 6 MANPADS ( Range : up to 6000 m )
  • Starburst Missile MANPADS ( Range : 7000 m )
  • MBDA Rapier Jernas Mk II ( Range : 8km + )
  • Selenia Aspide ( Range : 8 km )
  • MBDA Sea Wolf VLS ( Range : 7 km+ )
                                   MBDA Sea Wolf VLS                         Selenia Aspide SAM  

                         Fei-Nu FN-6                                            Jernas Rapier MkII SAM  


5.Peluru berpandu permukaan-ke-permukaan / surface-to-surface missile (SSM) + Rocket
  • MBDA Otomat/Teseo Mk II ( Range : up to 90 km )
  • MBDA Exocet MM40 Block II ( Range : up to 72 km )
  • MBDA Exocet MM38 ( Range : 42 km )
  • MBDA Exocet SM39 ( Range : up to 50 - 70 km )
  • HJ-8 Baktar Shikan ATGM ( Range : 3.2km )
  • 9K115-2 Metis - M ATGM ( Range : 0.08 - 2 km )
  • MBDA Eryx ATGM ( Range : 800 m )
  • Saab Bofors AT4 - CS ATGM ( Range : 300 - 2100 m )
  • C-90 CR (M3) RPG ( Range : 300 m )
  • Bazalt RPG - 7 ( 200 - 920 m )
  • Avibras SS-30 127mm Loads 32/1 Launcher ( Range : up to 30 km )
  • Avibras SS-40 180mm Loads 16/1 Launcher ( Range : up to 35 km )
  • Avibras SS-60 300 mm Loads 4/1 Launcher ( Range : up to 60 km )
  • Avibras SS-80 300 mm Loads 4/1 Launcher ( Range : up to 90 km )

 Teseo / Otomat Mk2 anti-ship missile 
Avibras Astros II rocket variation

6.Torpedo , peluru berpandu anti-kapal selam / torpedoes , anti-submarine missile
  • EuroTorp A-244/S Whitehead 324mm ( Range : 7 - 13.4 km )
  • Alenia Defe'sa Blackshark ( Range : 50 km )

  A244/S Torpedo  
  BLACK SHARK Heavyweight Torpedo  

Malaysian Armed Forces

Sukhoi SU-30MKM + rocket pod + NAVFLIR

Credit to : NS Shah , F/A-18D Hornet +
Harpoon + Maverick Missile

RMN Super Lynx Mk.100 launched
MBDA Sea Skua anti-ship missile

SENARAI PELURU BERPANDU YANG DIOPERASIKAN ATM PALING LENGKAP , 
DIJAMIN PIHAK W.O.M.M.S.


Hak Cipta Terpelihara ,

World of Malaysia Military Special (W.O.M.M.S.) ,

2012 

34 comments:

  1. Satu info yang amat bagus. Seperti yang saya sebut sebelum ini, ternyata ATM masih bergantung pada sistem VSHORAD untuk pertahanan udara.

    Namun pada satu sudut yang lain, jet-jet TUDM mengimbangi dengan memiliki AMRAAM dan Adder/Alamo yg ternyata mempunyai jarak membunuh yang jauh.

    Cadangan saya lepas ni update pasal sistem artileri / mortar pula. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah ,
      Saya mencuba sedaya upaya menyampaikan maklumat pertahanan negara kepada rakyat Malaysia yang benar-benar patriotik sahaja .
      Wallahu'alam ^_^

      Delete
  2. Adakah betul ATM mempunyai misil Harpoon? Adakah misil tersebut dilancarkan melalur udara dari pesawat F/A F-18D Hornet TUDM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar TUDM sudah lama mengoperasikan AGM-84 Harpoon , buktinya dilihat terpasang pada F/A-18D Hornet milik TUDM .

      Oleh kerana ianya peluru berpandu anti-kapal multi-platform , Harpoon terdapat dalam pelbagai variasi , antaranya RGM (pelancaran dari permukaan) , AGM (pelancaran dari udara) dan UGM ( pelancaran dari bawah permukaan-kapal selam) . ^_^

      Delete
  3. Salam Bro..saya agak keliru memandangkan bro cakap ATM mempunyai Joint Direct Attack Muniton(JDAM) Adakah benar ATM mempunyainya?? Setahu saya di rantau Asia Tenggara hanya jiran selatan kita yang mempunyainya..harap saudara boleh jelaskan dengan lebih terperinci...Terima Kasih sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam w.b.t. Ultra ,
      Sila rujuk semula Wikipedia .. Malaysia selain Thailand , Filipina dan Singapura ada mengoperasikan JDAM . Adakah saudara maksudkan JSOW ? Jika ya , hanya Singapura yang mengoperasikan JSOW di rantau ini .. JSOW atau joint stand-off weapon merupakan 'guided' bomb yang jauh lebih canggih berbanding JDAM .... ^_^

      Delete
    2. maaf jika info saya terlisap...ternyata JDAM dengan JSOW merupakan satu benda yang berbeza...JDAM yang dimiliki negara ini boleh dilancarkan melalui apa? F-18 TUDM?

      Delete
    3. Maafkan saya saudara ,
      saya silap .. Malaysia tidak mengoperasikan JDAM .. Namun , kita mempunyai senjata yang lebih 'precise' dengan kekuatan memusnah berganda oleh bom pintar PAVEWAY II , MAVERICK dan HARPOON ... Masing-masing boleh diangkut menggunakan platform F/A-18D Hornet ... Terima kasih menegur ... ^_^

      Delete
  4. Salam bro..adakah Malaysia mampu dan berupaya memiliki T-50 PAK FA pesawat tempur generasi 5 Russia memandangkan jiran selatan kita tidak lama lagi akan memiliki pesawat JSAF F-35 dan Indonesia sedang bekerjasama dengan Korea Selatan untuk membina pesawat stealth KFX ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro, tak perlu membeli PAK FA ketika ini, yg perlu cuma penambahan dalam bilangan pesawat sy rasa sudah memadai utk Msia.Jumlah pesawat kita masih terlalu sedikit terutama jika dibandingkan dengan Thailand apatah lagi Singapura.Thailand sbg contoh mempunyai kira2 50 buah pesawat F-I6 shaja tak termasuk Gripen dan Singapura terlalu jauh meninggalkan kita dgn F-I5 S sebayak 24 buah serta F-I6C/D block 52 shj mencapai angka 60 buah.
      Kita sepatutnye mengikuti langkah Vietnam dgn memebeli banyak SU30 dan pada masayg sama tambah F-I8D kita dgn cuba membeli F-I8D dari Kuwait AF yg ketika kini berusaha utk megintai pesawat baru utk mereka
      bli

      Delete
    2. kenapa Negara kita tak membangunkan sistem peluru berpandu surface to surface jarak jauh lebih 800km macam

      Delete
    3. Kita perlu tambah Asstross kepada 100 buah bagi mengimbangi cadangan singapura untuk membeli pesawat yang canggih. Perlu ada rundingan untuk transfer teknologi Asstross ke negara ini, khususnya pembuatan peluru jarak jauh. walaupun jet pejuang juga penting, matlamat peperangan hanya untuk memusnahkan dan memduduki lokasi musoh secepat mungkin dengan korban yang sedikit. Jet pejuang adalah mahal harganya dan kos penyelenggaraan yang tinggi. Kita simpan je Asstroos menunggu mereka datang. Formulanya kita mesti ada satu kekuatan lain bagi mengimbangi kekuatan yang ada pada musuh. Singapura nak beli senjata sebanyak mungkin, tak mengapa. Itu hak dia. Mereka nak simpan banyak-banyak dimana tempatnya. Itu satu kelemahan mereka. Saya cadang supaya kerajaan tambah Asstross dengan pembelian 36 unit pelancar setiap 5 tahun sekali. Murah je...

      Delete
  5. Wa rasa..implementasi...'jalan-jalan cari list of peluru-peluru berbisa'lagi berbisa!!! Negara luar nk tmbh kapal ker,jet ker...dari lori buruk yg bawa peluru2 terbaek dh cukup..celah cerun bukit,gunung,bangunan,kedai roti canai..kita lancar 'peluru2 berbisa'..apache selatan terbang pun tk sedar..depa pakai heat tracker..kita pakat stealth camoulage..tk semesti depa ada mercedez kita pun beli yg sama..pakai proton preve d sumbat 'man pad'..sdh lebih ekonomi lagi strategik..seperti Tum Mahatir cakap..'mai''mai la kalau nk cuba..mai..paling kurang pun hidung berdarah'..peng-peng ya ribba !

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum....saya pembaca baru dalam ni.cuma saya nak beri pandangan sikit.kenapa negara kita x wat atau pun beli senjata untuk pertahanan udara jarak jauh.sekaran ni kita hanya mengoperasikan senjata pertahanan udara jarak amat dekat,dekat dan sederhana.kita patut mencontohi turki yang joint venture membangunkan sistem lordramis (sory kalau silap taip)untuk sistem pertahanan udara jarak jauh.ini penting bagi menjamin kedaulatan ruang udara negara kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik redzuan mungkin pernah dgr perkataan 'STRIDE'..

      Delete
  7. Kurang2 pn ada 18 s300,60 jet su30/su35,tank 150 (aktiv) pn dh ok!

    ReplyDelete
  8. Dlu vietnam yg tk canggih pun bleh mng lwn america. Sebenarnya yg paling penting bg sesebuah negara ialah semangat bersatu padu dan cintakn negara setiap rakyat. Kalau ada duri dalam daging atau musuh dlm selimut pasti akan kalah. Ini dah dibuktikn pada byk negara terutamanya negara islam

    ReplyDelete
  9. Salam,

    Bro, sekadar bertanya dan berpendapat kalo salah mohon tegur.

    Saya masih lg baru dalam mencari maklumat sistem pertahanan negara, dan setakat pemerhatian saya, Malaysia terdapat ramai pakar2 dalam membuat research tetapi sayang dari segi development negara masih mundur. Bagi saya jikalau sekadar research negara kita tidak kemana kerna tahap development masih lg bergerak perlahan, ini kerana R & D perlu berjalan seiringan untuk memantapkan pertahanan negara, adakah ini berkait dengan peruntuk kewangan kerajaan? sekiranya ia melibatkan kewangan apa peranan kerajaan yang selama ini berbangga dengan kewangan negara yg menyatakan ekonomi negara hebat dsb.

    mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  10. Kalau beli mahal mahal pun kalau jaga radar n pegawai tido tak guna

    ReplyDelete
  11. baik pakai awacs sahaja pakai yg second hand pn tk pa dah

    ReplyDelete
  12. Vetnam dah ada S300...kita cuma ada astros je.... atau menonton astro je...patutnya paling tak de pun kita kena ada macam peluru perpandu BUK dari russia tu pun dah ok dah..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..Radar perlu diteliti lg...gunakan yg benar2 bleh dgunakan dlm pngawasan perairan ngara...klu senjata secanggih mana skali pon tp masih gagal mngesan ancaman tiada gunanya...

    ReplyDelete
  14. Sistem pluru bpandu darat ke udara prlu dtambah...

    ReplyDelete
  15. Hello friend, i want to share my testimony on how i got my BLANK ATM card which have change my life today. i was once living on the street where by things were so hard for me, even to pay off my bills was very difficult for me i have to park off my apartment and start sleeping on the street of Vegas. i tried all i could do to secure a job but all went in vain because i was from the black side of America. so i decided to browse through on my phone for jobs online where i got an advert on Hackers advertising a Blank ATM card which can be used to hack any ATM Machine all over the world, i never thought this could be real because most advert on the internet are based on fraud, so i decided to give this a try and look where it will lead me to if it can change my life for good. i contacted this hackers and they told me they are from Australia and also they have branch all over the world in which they use in developing there ATM CARDS, this is real and not a scam it have help me out. to cut the story short this men who were geeks and also experts at ATM repairs, programming and execution who taught me various tips and tricks about breaking into an ATM Machine with a Blank ATM card.i applied for the Blank ATM card and it was delivered to me within 3 days and i did as i was told to and today my life have change from a street walker to my house, there is no ATM MACHINES this BLANK ATM CARD CANNOT penetrate into it because it have been programmed with various tools and software before it will be send to you. my life have really change and i want to share this to the world, i know this is illegal but also a smart way of living Big because the government cannot help us so we have to help our self. if you also want this BLANK ATM CARD i want you to contact the Hackers email onrockberry06@gmail.com and you life will never remain the same email rockberry06@gmail.com

    ReplyDelete
  16. assalamualaikom semua kawan2...boleh saya tanya....malaysia memiliki peluru berpandu antara benua dak...bagi saya...peluru itu. sangat penting kerana...dapat memusnah kan target yg jauh dgn tepat...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikom semua kawan2...boleh saya tanya....malaysia memiliki peluru berpandu antara benua dak...bagi saya...peluru itu. sangat penting kerana...dapat memusnah kan target yg jauh dgn tepat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antara benua nak perang dgn sapa lak..

      Delete
    2. Antara benua nak perang dgn sapa lak..

      Delete
  18. MALAYSIA MNE ADE AIM-120

    ReplyDelete
  19. Saya rase Malaysia sepatutnya perlu mempertingkatkan sistem pertahanan surface to air dan anti tank missile , kalau tengok peperangan yang sedang berlaku di timur tengah. Pasukan kerajaan syria dapat mengebom dengan mudah kedudukan pemberontak dengan pesawat disebabkan mereka tidak mempunyai senjata anti aircraft ,mereka kerajaan syria tidak mampu menewaskan pasukan pemberontak di jalan darat disebabkan pemberontak mempunyai machine gun , sniper dan senjata anti tank yang canggih , harap cadangan sy diambil kira oleh admin

    ReplyDelete
  20. I got my already programmed and blanked ATM card to
    withdraw the maximum of $50,000 daily for a maximum of 20
    days. I am so happy about this because i got mine last week
    and I have used it to get $100,000. MRS SARAH is giving out the
    card just to help the poor and needy though it is illegal but it
    is something nice and she is not like other scam pretending
    to have the blank ATM cards. And no one gets caught when
    using the card. get yours from her. Just send her an email
    On atmmachine608@gmail.com

    ReplyDelete
  21. I got my already programmed and blanked ATM card to
    withdraw the maximum of $50,000 daily for a maximum of 20
    days. I am so happy about this because i got mine last week
    and I have used it to get $100,000. MRS SARAH is giving out the
    card just to help the poor and needy though it is illegal but it
    is something nice and she is not like other scam pretending
    to have the blank ATM cards. And no one gets caught when
    using the card. get yours from her. Just send her an email
    On atmmachine608@gmail.com

    ReplyDelete